Allt fler upptäcker fördelarna med elsparkcykel

Allt fler upptäcker fördelarna med elsparkcykel

Det blir allt vanligare att vi åker elsparkcykel när vi ska transportera oss. Anledning är att cyklarna är smidiga, miljövänliga och bekväma. I många svenska städer kan du hyra en elsparkcykel, men många väljer att köpa en egen.

För några år sedan hade vi knappt hört talas om en elsparkcykel, än mindre sett någon. Idag har den tagit över Sverige. Förekomsten av elsparkcyklar har exploderat den senaste tiden och intresset för att använda dem ser inte ut att minska. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö tävlar uthyrare av elsparkcyklar om kunderna, samtidigt som både barn och vuxna över hela landet har upptäckt tjusningen med att äga en egen elsparkcykel.

man på elsparkcykelVad är en elsparkcykel?

Till skillnad från en vanlig cykel har elsparkcykeln inga trampor, utan drivs istället av el.
Föraren står på en platta och kontrollerar farten med hjälp av ett reglage på styret. I Sverige klassas den som en cykel, förutsatt att den inte går att köra i hastigheter över 20 km/h. Detta innebär att det måste finnas bromsar, ringklocka, reflexer och lyse på elsparkcyklar. Barn under 15 år måste ha hjälm när de åker.

Många åker elsparkcykel

På några få år har elsparkcykeln blivit ett vanligt inslag i städer över hela världen. Även här i Sverige har vi tagit till oss fordonet. Det är främst uthyrning av elsparkcyklar som plötsligt har dykt upp i städerna, och överallt ses människor svischa förbi på det eldrivna fordonet. Parallellt med detta har försäljningen av elsparkcyklar ökat, och för den som vill äga en egen cykel finns det numera många olika märken och modeller att välja mellan.

Fördelar med att använda elsparkcykel

Att åka elsparkcykel är ett smidigt sätt att ta sig fram på gatorna. Du sparar mycket tid när du har bråttom, jämfört mot att promenera. Elsparkcykeln är dessutom behaglig att susa fram på och den är lättmanövrerad. Den som väljer elsparkcykel framför bil eller taxi bidrar även till att minimera sin miljöbelastning vad gäller transporter.

I många svenska städer, både stora och medelstora, finns privata aktörer som erbjuder uthyrning av elsparkcyklar för en relativt billig peng. Att hyra en elsparkcykel ger fina möjlighet till sightseeing och är ett bekvämt sätt att upptäcka nya platser på.