Elektroniska växlar

Elektroniska växlar

Det står klart att elektroniska växlar är cyklingens framtid. Frågan är dock om man som vanlig, dödlig cyklist bör uppgradera redan nu. Än så länge är de ju fasligt dyra.

Shimanos elvadelade grupp Dure Ace 9070 Di2 kostar i dagsläget nästan 23000 på Wiggle, 10 000 kronor mer än motsvarande mekaniska grupp. Det är svårt att motivera prisskillnaden om man cyklar en till två gånger i veckan. De flesta cyklister är ju som bekant gramjägare, och en elektronisk grupp väger något mer än en mekanisk, framför allt p.g.a. batteriet.

Den stora fördelen med elektroniska växlar är att det går betydligt lättare att växla, även i uppförsbackar. För proffsen kan det vara vad som avgör i en tävling, när det går uppför. Å andra sidan har de troligen extrabatterier i följebilarna, vilket man inte har om man cyklar på Kinnekulle eller på Ekerö.

Att ladda ur batteriet på sin elektroniska grupp kan jämföras med att ha av en växelvajer på sin mekaniska grupp. Växelvajer brukar man inte ha med sig i sadelväskan. En viktig skillnad är dock att en mekanisk växel kommer bakväxeln att flyttas ned till den minsta klingan, eftersom vajern inte längre kan hålla emot mot fjädern. En elektronisk växel, däremot, kommer att ligga kvar på samma klinga som den stannat på. Det gör det förhoppningsvis lättare att ta sig hem.

För vem?

Ska man sammanfatta kan man väl säga att för den som inte är gjord av pengar är det nog sällan värt en uppgradering, än så länge. Detsamma gäller fanatiska gramjägare. Men om man nu har tillräckligt med pengar, bör man uppgradera då?

Det beror på hur man cyklar, och vad man har för familjesituation. Den som exempelvis cyklar tempo, och kan ladda cykeln efter varje tur, har mycket att vinna på att uppgradera. En stor fördel är att man kan sätta växelreglage på mer än ett ställe, och alltså har möjlighet att växla både på tempopinnarna och vid bromshandtagen. Detsamma gäller den som kör cross.

Om man istället cyklar längre turer, och inte har möjlighet att ladda batterierna lika ofta, kanske p.g.a. man inte har plats hemma, då är elektroniska växlar kanske inte att rekommendera. Om du hyr ett förråd för att förvara cykeln i, eftersom du inte vill att dina barn ska leka med cykeln, då bör du nog hålla dig till mekaniskt en tid till.