Cykla säkert

Cykla säkert

Oavsett om du bor i en storstad eller i en mindre stad så finns det all anledning att cykla. Det är miljövänligt, ekonomiskt och smidigt. Men tyvärr är inte alltid vägarna anpassade efter cyklisternas säkerhet, och många bilister underskattar och missberäknar cyklisters framfart.

Därför är det väldigt viktigt att du som cyklist är medveten om riskerna och att du vidtar alla åtgärder du kan för att inte hamna i riskfyllda situationer.

795513

Nya cykelregler kan underlätta

I somras kom nya cykelregler och en ny cykelskylt som ska göra det lättare och säkrare för cyklister att ta sig fram i trafiken. Har du inte hört talas om detta? Då är du inte den enda. De nya reglerna har nämligen inte fått så stor uppmärksamhet som de borde få, och till och med Transportstyrelsen har fått dålig information om vad som ska gälla. De nya reglerna innebär dels en ny skylt som ska vara en slags Herr gårman-skylt för cyklister, och dels en ny slags cykelöverfart där bilister ska ha väjningsplikt för cyklar. I teorin låter allt detta lovande för oss cyklister, men om reglerna ska bidra till säkerheten för cyklister i praktiken måste även frågetecknen kring detta redas ut.

Säker cykel och säker utrustning

Även om förhållandena för cyklister ständigt diskuteras så är det allra effektivaste sättet att skydda sig på att ha rätt cykelutrustning. En bra cykel med ordentliga bromsar och växlar kan vara avgörande för den som ger sig ut i trafiken. om du funderar på att köpa cykel är det med andra ord värt att köpa en cykel som du vet är av bra kvalitet och som uppfyller de viktigaste säkerhetskraven.  Visst vore väl det allra bästa om bilister kunde ha samma respekt för cyklister som de har för fotgängare, men så länge gäller det att till exempel ha cykelhjälm och ordentliga lysen på sin cykel för att inte utsättas för fara. Även om du bara ska åka några hundra meter till affären kan du rädda ditt liv genom att sätta på dig cykelhjälmen innan du rullar iväg. För även om du ser bilarna så är det långt ifrån alla bilister som ser dig.